Wat is het verschil tussen thermostatische en handmatige radiatorventielen? Welk typen ventielen zijn compatibel met tado°?
Wat is het verschil tussen thermostatische en handmatige radiatorventielen? Welk typen ventielen zijn compatibel met tado°?
tado° avatar
Geschreven door tado°
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Compatible:

Thermostatische radiatorventielen

tado° Slimme Radiatorknoppen werken uitsluitend met thermostatische radiatorventielen. tado° vervangt je bestaande thermostaatknop.

Deze knoppen bevatten een sensor met een wax of vloeistof die uitzet als de kamertemperatuur stijgt en krimpt als de temperatuur daalt. Dit regelt de pin in de thermostaatkraan; door het krimpen vloeit er meer warm water naar de radiator, en uitzetten vermindert de warmwatertoevoer.

De meeste thermostatische radiatorventielen hebben cijfers, schermpjes of andere regelknoppen.

Thermostaatknoppen kunnen makkelijk worden ontkoppeld en vervangen worden door een tado° Slimme Radiatorknop om de temperatuurregeling te verbeteren.

Voorbeeld van een generiek thermostatisch ventiel, met terugtrekkende pin.

Incompatible:

Handmatige Ventielen

Een handmatig ventiel (niet-thermostatisch) is een eenvoudig aan/uit ventiel dat net zo werkt als een kraan. Het regelt de warmwatertoevoer naar de radiator en wijzigt alleen de kamertemperatuur wanneer je het handmatig aan of uit zet. tado° is niet compatibel met handmatige ventielen.

Voorbeeld van een generiek handmatig ventiel, met draaiend mondstuk.

Handmatige ventielen hebben meestal geen cijfers of knoppen. Er kunnen plus en min (of aan en uit) tekens op een handmatig ventiel staan, die de draairichting aangeven. In tegenstelling tot thermostatische ventielen, hebben handmatige ventielen geen pin die naar binnen en buiten kan worden geduwd.

Je kunt je handmatige ventiel laten vervangen door een M30 x 1,5 mm thermostatisch radiatorventiel om een tado° Slimme Radiatorknop te kunnen installeren. We raden aan dit door een installateur te laten doen.

Retourtemperatuurbegrenzers (RTL-ventielen)

tado° Slimme Radiatorknoppen zijn niet compatibel met RTL-kleppen die in vloerverwarmingssystemen worden gebruikt. Dit komt omdat tado° Slimme Radiatoknoppen de luchttemperatuur van de omgeving meten, terwijl RTL-ventielen de watertemperatuur in de aangesloten pijpleiding meten.

Monotube radiatorsystemen

tado° Slimme Radiatorknoppen zijn niet compatibel met monotube/één-buis radiatorsystemen.