Hoe kom ik te weten of ik meerdere verwarmingscircuits heb?

Het verwarmingscircuit verwijst naar het leidingsysteem waardoor warm water van de ketel naar de radiatoren of vloerverwarming wordt geleid en terug. Dit wordt ook wel een verwarmingszone genoemd.

Afhankelijk van het verwarmingssysteem zijn er meerdere manieren om uit te vinden of je meer dan één verwarmingscircuit hebt. Dit is waar je op moet letten:

Heb je een mengmodule in het verwarmingssysteem?

Een mengmodule regelt de temperatuur van het water dat vanuit de ketel naar de verschillende verwarmingscircuits wordt geleid. Het is een doos waar veel leidingen op aangesloten zijn en het is meestal te vinden op de plek waar de verwarmingsketel zich bevindt. Als je een mengmodule in je systeem hebt, heb je waarschijnlijk ook een vloerverwarmingscircuit.

Regelen afzonderlijke thermostaten de verwarming van elke verdieping van je woning?

Soms wordt de verwarming op elke verdieping van een huis geregeld door een apart verwarmingscircuit. Dus, bijvoorbeeld, als je twee verdiepingen hebt met één thermostaat per verdieping, is het waarschijnlijk dat deze twee thermostaten twee aparte circuits aansturen.

Geeft de centrale regelaar op de verwarmingsketel informatie over de verwarmingscircuits?

Sommige centrale regelaars kunnen meerdere verwarmingscircuits tegelijkertijd aansturen. Controleer het display of het installatiemenu van je regelaar. Als er informatie wordt weergegeven over verwarmingscircuits (bijvoorbeeld verwarmingscircuit 1 en 2, HC 1 en 2, of ketelcircuit en mengcircuit), kan dit betekenen dat er meerdere circuits actief zijn in je verwarmingssysteem.