Hoe demonteer ik de bestaande radiatorknop?

Bekijk hoe makkelijk je je thermostaatknop kunt verwijderen om tado° Slimme Radiatorknoppen te installeren.

tado° avatar
Geschreven door tado°
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Voordat je tado° kunt monteren op je radiator, dien je de bestaande radiatorknop te verwijderen.

In sommige gevallen zal extra gereedschap nodig zijn zoals moersleutels of schroevendraaiers om de bestaande radiatorknop van het ventiel af te halen. Als je het niet zeker weet, dien je misschien de fabrikant te raadplegen.

Als je het nodige gereedschap niet hebt, kun je ook bijvoorbeeld een handdoek gebruiken om de moer te demonteren. Sommige radiatorthermostaten moeten eerst helemaal open staan voordat ze gedemonteerd kunnen worden.

Tijdens het installatieproces, wanneer je de oude radiatorthermostaat gedemonteerd hebt en voordat je de Slimme Radiatorknop hebt gemonteerd, zal de radiator warm worden, omdat het ventiel helemaal open staat. Dit is normaal. De Slimme Radiatorknop zal het ventiel sluiten wanneer je deze monteert.

De demontage is afhankelijk van het type radiatorknop:

Optie 1

Sommige thermostatische radiatorknoppen kun je simpelweg losschroeven van het ventiel. Let erop dat je alleen de moer van de radiatorknop opent en niet het ventiel zelf. Draai niet aan de volledige radiatorknop, maar enkel aan de moer aan het ventiel.

Optie 2

Als je ziet dat de radiatorknop met een schroef bevestigd is, verwijder die dan eerst en trek vervolgens de thermostatische radiatorknop naar voren.

Optie 3

Bepaalde thermostatische radiatorknoppen verwijder je door de knop verder te draaien dan de maximum temperatuurinstelling. Let erop dat je alleen de radiatorknop afschroeft en niet het ventiel zelf.

Optie 4

Als geen enkele van de voorgaande opties van toepassing is op jouw thermostatische radiatorknop, probeer dan simpelweg de knop naar voren te trekken. In dergelijke gevallen bestaat de knop meestal uit twee delen. Zorg er alsjeblieft voor dat je ook het onderdeel, dat zich onder de radiatorknop bevindt en waaraan deze knop bevestigd was, verwijdert.

Optie 5

Standaard Giacomini thermostaten bestaan uit twee delen. Om de thermostaatknop te verwijderen: houd het onderste deel bij het ventiel stevig vast en trek naar buiten, trek dan ook aan het bovenste gedeelte in de richting zoals weergegeven. Je hoort een klik en de hele thermostaatknop komt er makkelijk af.