Wat is de radiostraling van de tado° apparaten?

De vermogensdichtheid wordt vaak gebruikt om de blootstelling aan radiostraling uit te drukken. Die neemt af met een snelheid die omgekeerd evenredig is aan het kwadraat van de afstand tot de stralingsbron (1/r²). Normaal gezien bepaalt de wetgeving van ieder land of regio de limieten voor de vermogensdichtheid. Die limieten zijn doorgaans van een ordegrootte van 1 mW/cm².

De Slimme Thermostaat communiceert via 6LowPAN, een “low power” standaard voor IPv6-apparaten. Het apparaat bereikt tijdens het transmissieproces op een afstand van één meter een vermogensdichtheid van ongeveer 0,0003 mW/cm². De Slimme Aircobediening gebruikt daarentegen wifi om de verbinding met het netwerk tot stand te brengen. Dit apparaat bereikt tijdens het transmissieproces op een afstand van één meter een vermogensdichtheid van zo’n 0,0005 mW/cm².

Merk op dat de apparaten tijdens hun normale werking een lage arbeidscyclus gebruiken om energie te besparen. Ze zenden daardoor niet continu, maar eerder sporadisch signalen uit. Dit zorgt voor een aanvullende vermindering van de blootstelling aan radiostraling.

De gemiddelde vermogensdichtheid van de tado° apparaten (ongeveer 0,004 mW/cm²) vergelijken met die van een wifi-apparaat zoals een laptop of smartphone (ongeveer 0,1 W/m²) toont aan dat de radiostraling van de tado° apparaten enkele ordegrootten lager is.

Verder zenden de tado° apparaten veel minder vaak signalen uit en bedien je ze op een armlengte afstand. Je smartphone gebruik je daarentegen vaak onmiddellijk naast je hoofd.

Dit alles leidt tot de conclusie dat de tado° producten voor een bijzonder lage blootstelling aan radiostraling zorgen in vergelijking met de meeste consumentenelektronica.