Waarom is het zo belangrijk om de wifi op mijn smartphone geactiveerd te houden, zelfs als ik niet thuis ben?

Alle moderne mobiele besturingssystemen selecteren centraal de meest energie-efficiënte methode om de locatie van de telefoon te bepalen op basis van de verschillende beschikbare locatie-aanbieders (GPS, wifi, radiomasten). Met wifi als locatie-aanbieder kan je telefoon simpelweg zijn locatie bepalen aan de hand van de set van wifinetwerken die gedetecteerd worden in het gebied waar je je bevindt. Je wifisensor geactiveerd houden, zelfs als je momenteel niet verbonden bent met een wifinetwerk, is dus erg belangrijk. Op die manier leert je smartphone je frequente locaties kennen op basis van de netwerken die gedetecteerd worden en informeert hij apps zoals tado° wanneer er zich een locatiewijziging heeft voorgedaan.

Gebruik maken van wifi vermindert de activiteit van de GPS-sensor en ook het batterijverbruik aanzienlijk, terwijl de positiebepalingen even betrouwbaar of soms zelfs beter zijn dan wanneer alleen GPS gebruikt wordt. Daarom beveelt Apple iOS het sterk aan om wifi altijd geactiveerd te houden en stuurt het je notificaties als je wifi uitgeschakeld hebt.

Als je een Android-telefoon hebt, dan zou de locatiegebaseerde controle van tado° moeten herkennen dat je thuis bent aks je telefoon verbinding maakt met het wifinetwerk bij jou thuis. Zorg er dus voor dat ”Wi-Fi scannen” is ingeschakeld.